19 jan. 2016

hur är det med kulturvanorna?



Myndigheten för kulturanalys presenterade idag en rapport som visar att kvinnor är mer kulturellt aktiva än män. I kulturell aktivitet ingår allt från att skriva dagbok till att teckna, lyssna på musik, gå på teater, bio och konstutställningar. Alltså, både att själv utöva och att konsumera kultur. Självklart fanns läsning också med.

Högutbildade är mer kulturaktiva än lågutbildade, särskilt när det kommer till klassisk kultur som t ex opera och teater. Kvinnor deltar i fler kulturaktiviteter än män bland både hög- och lågutbildade. Män spelar mer online-spel än kvinnor och män lockas mer om det finns ett tävlingsmoment kopplat till aktiviteten. Att gå på pop- och rockkonsert lockar lika många män som kvinnor.

Jag tror ingen blir förvånad över denna rapport. Den bekräftar den bild jag själv har av de kulturevenemang jag bevistar och även om de kanske inte supermånga på ett år, så är kvinnor alltid i majoritet. Man kan också uttrycka det som att jag väljer den typen av kultur som kvinnor tenderar att välja och att jag gott kunde vidga mina vyer och ägna mig mer åt onlinespel, som är en helt okänd värld för mig.

Förutom kön och ekonomi så spelar bostadsort och ålder roll. De yngre deltar i andra kultursammanhang än äldre, vilket väl torde vara tämligen naturligt. Finkulturen kommer med åren, kan man säga, medan fotografera, gå på bio och måla passar de yngre bättre. Bostadsortens betydelse är given. Det finns helt enkelt inte lika mycket scenkonst att ta del av om du bor på en liten ort som om du bor i storstadsområdena. När teaterbesöket blir förenat med hotellövernattning och lång resa blir det förstås bara enstaka gånger per år, om ens så ofta.

Det intressanta i rapporten ligger egentligen inte i att den konstaterar det vi redan visste. Det intressanta ligger i hur samhällets olika aktörer går vidare med informationen. Hur får man fler män och lågutbildade att lockas av den klassiska kulturen med utställningar och scenkonstföreställningar? Varför väljs dessa och andra kulturaktiviteter bort? Men, samtidigt vill jag också att man parallellt med detta skall försöka motverka uppdelningen i fin- och fulkultur. För visst finns det väl en viss snobbism här. Nog anses det lite finare att ha tillbringat lördagskvällen på Kungliga Operan än att ha varit hemma och spelat spel och lyssnat på radio via internet (de två kategorier som män toppar)? Nog låter det finare att ha varit på teatern och sett en klassiker än att ha varit på bio och sett den senaste actionrullen?

Hur ser ditt kulturdeltagande ut? Personligen deltar i allt möjligt av det som rapporten listar som kultur. Jag ser på film och tv-serier via internet, jag lyssnar på radio, läser, går på bio och teater. Enstaka gånger har jag gått på opera. Jag går på utställningar, men bara om jag är på semester, utflykt eller liknande. Som ni märker är jag främst en kulturkonsument. Mitt eget kulturutövande består av körsång i perioder av mitt liv (i vår är det dags igen!) och eftersom bloggandet räknas in så är det också en kulturutövning jag hänger mig åt. Något handarbetande eller annat skapande blir det inte och inte heller några dikter skrivna eller dagboksanteckningar förda och framför allt inga scenframträdanden (mer än som en del i någon kör då).

PS: Enligt rapporten har ca 85% av svenskarna läst någon bok under det senaste året och ca 40% har läst minst en gång i veckan. Inte så illa, även om det även här finns stora skillnader beroende på kön, ålder och utbildningsnivå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.